22 Ağustos 2015 Cumartesi

Pırlanta Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler: Pırlanta Kesimleri

06:26


Pırlanta, her kadının hayalini süsleyen, özel bir kişi tarafından hediye edildiğinde ise ömür boyu saklanan bir hediyedir.

Pırlanta satın alırken, pırlantayı kullanacak kişinin zevkine uygun olmasının yanı sıra dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Dünya pırlanta standartlarını berlirleyen 4C yani pırlantanın kesimi, berraklığı, renk ve karat ağırlığının yanı sıra; pırlanta biçimi de pırlanta satın alırken oldukça önemlidir.
Gelin, tüm dünyada yaygın olarak üretilen ve tercih edilen pırlanta kesimlerine beraber bakalım.
Yuvarlak Kesim Pırlanta
Pırlanta 2

Yuvarlak kesim pırlanta; pırlantanın yansıttığı ışığı ve kıvılcımı arttırmak için yapılan çalışmalar sonucu, sunduğu renk, berraklık ve kesim kalitesi bakımından öne çıkan pırlanta kesimidir. Yuvarlak kesim pırlanta, bu özelliğinin yanı sıra en dünyada en çok tercih edilen pırlanta biçimi olmayı da başarmıştır.
Prenses Kesim Pırlanta
Pırlanta 3
Prenses kesim pırlanta, yuvarlak kesimden sonra en çok tercih edilen pırlanta kesimidir. Yukarıdan bakıldığında kare ya da kareye çok yakın bir dikdörtgen görünümünde olan prenses kesim pırlanta; keskin köşeleri ile farklı bir ışıltıya sahiptir.
İdeal kesimde prenses kesim pırlanta 1-1.10 oranına sahiptir.
Baget / Zümrüt Kesim Pırlanta
Pırlanta 4
Baget kesim pırlanta, dikdörtgene yakın bir şekle sahiptir ve tabla kenarları katmanlı şekilde kesilmiştir. Genellikle kenar taşlı ya da çok taşlı alyanslarda kullanılır. Kenarlarındaki katmanlar sayesinde farklı bir ışıltıya sahip baget kesim pırlantalar, pırlanta seçimlerinde ilk tercihler arasında yer alıyor..
Asscher
Pırlanta 5
Asscher kesim pırlanta, baget kesim pırlanta yapısına sahip, kare şeklindeki bir kesimdir. Berraklığı ön plana çıkaran Asscher kesimde, kenar boyutlarının birbirine  oranı 1.00 ile 1.05 arasında olmalıdır.
Markiz
Pırlanta 6
Markiz kesim pırlanta, yuvarlak kesim ve damla kesim pırlantanın ortak şekline benzeyen bir kesime sahiptir. 1.75 – 2.25 arasında bir uzunluk-genişlik oranına sahip markiz kesim pırlanta, parmağı uzun ve zayıf göstermesi sebebiyle de oldukça fazla tercih edilir.
Oval Kesim Pırlanta
Pırlanta 7
Oval kesim pırlanta, yuvarlak kesim pırlantayla benzerlik gösterir. Şekil itibariyle benzese de, Asscher kesim pırlantanın kenarlarının katmanlı olmasıyla birbirlerinden ayrılırlar. Uzunluk ve genişliğin birbirine oranı 1.30 ile 1.65 arasındadır.
Damla Kesim Pırlanta
Pırlanta 8
Damla kesim pırlantalar, şekli itibariyle yüzük ve alyansların yanı sıra, kolye ve küpe gibi diğer takılarda da en çok kullanılan pırlanta kesimidir. Geleneksel ölçülerdeki damla kesim pırlantada uzunluk ve genişliğin birbirine oranı 1.45-1.75 arasında değişmektedir.
Kalp Kesim Pırlanta
Pırlanta 9
Kalp kesim pırlanta, romantik gelin adayları için göz alıcı bir tercihtir. Aşkının sembolünü parmağında taşımak isteyen gelin adayları, bu kesimi tercih ederken uzunluk ve genişlik oranının 0.90 ve 1.15 arasında olmasına dikkat etmelidir.
Yastık Kesim Pırlanta
Pırlanta 10
Büyük tablalarla birlikte kullanılan yastık kesim pırlantalar, yuvarlatılmış köşeleri ile etkileyici bir patlaklığa sahiptir. Kare ve dikdörtgen şekillerde bulabileceğini yastık kesim pırlantalarda etkileyici bir görünüm için yüksek berraklıkta bir taş seçmenizde fayda var.