Berlin kesinlike bir alışveriş cenneti ! Çünkü Berlin, tasarımcı ürünlerini sunan asortik alışveriş merkezi KaDeWe’den, modayı çok ucuza alabileceğiniz TK MAXX, Primark gibi birçok mağaza ile alışveriş yapmayı seven herkese birçok seçenek sunuyor. Ama benim açımdan Berlin’i alışveriş destiyonu olarak ön plana çıkartan asıl şey, tarihin izlerini yansıtan 2. el butikler oldu! Siz de benim gibi türünün tek örneği olan ikinci el parçalara bayılıyorsanız, aşağıdaki Berlin’deki 5 En İyi Vintage Butiğe uğramanızı tavsiye ederim.

Das Neue Schwarz
Das Neue Schwarz alıştığınız kötü kokulu karmakarışık ikinci el butiklerden çok farklı bir yer. Burası daha ziyade üst düzey tasarım ürünlerini satan, aydınlık ve geniş bir butik. Burası sadece tasarım ütünlere ilgi duyan Berlinlilerin ilgisini çekmekle kalmamış aynı zamanda stilistlerin ve ajanların da en çok ürün temin ettiği bir yer haline gelmiş. Das Neue Schwarz’da satılan ürünlerin çoğu çok az kullanılmış durumda ve üretildiği dönemin en ikonik parçaları… Bu da ürünlerin çok çok hızlı tükendiği manasına geliyor tabiki :) O nedenle elleri çabuk tutmak lazım … Ya da internet sitelerini takip ederek bir adım öne geçebilirsiniz. Almanya dışından alışveriş yapmak isteyenlere, dünyanın her yerine kargo imkanı da var.

Calypso Vintage Shoes
Tarz sahibi retro ayakkabılar kalp ben :) Aynı şey sanırım geri kalan bütün kadınlar için geçerli :=) İşte bu nedenle Calypso Vintage Shoes vintage ayakkabı meraklıları için cennet gibi bir yer. Burada 1930lerdan günümüze kadar üretilmiş bütün ikonik ayakkabıları bulabilir bütçenizde derin yaralar açabilecek bir alışveriş seansına dalabilirsiniz.

Made in Berlin
Made in Berlin vintage ürünler satan ve Berlin’de 3 mağazası bulnunan Kleidermakt’ın mağazalarından bir tanesi. Diğer mağazalarını bilemiyorum ama Made in Berlin sakin, kokusuz ve düzenli bir alışveriş ortamı sunan ender mağazalardan bir tanesi. Buradaki her ürün türlerine ve renklerine göre kategorize edilerek sergileniyor. O kadar ki burada kot ceketlerle diğer ceketleri karışmış olarak bile görmeniz imkansız. Genelde karmakarışık ikinci el dükkanlarına alışık olduğum için bu durum beni biraz afallattı ve de temizinden bir yarım saatimin boşa gitmesini engelledi. ( Çok yaşa alman disiplini :))  

Humana
3 kelime, yok pahasına alışveriş! Almanya’nın en fazla şubeye sahip ikinci el vintage mağazası olan Humana’nın en büyük özelliği herşeyin fazlasıyla ucuz olması. Humana’da karmaşıklığın içinde kendinize uygun birşey bulmak için çok daha uzun zaman harcayabilirsiniz ama bulduğunuz şeyi en uygun fiyattan alacağınıza emin olun. Neredyse her semtte bir şubesi olması da bir başka avantajı. Kalacağınız yere en yakınını bulmak için tık tık. 

XVII Store
Eğer yüksek kaliteli, tasarım ikinci el ürünler satan bir mağaza arıyorsanız, tam üstüne bastınız burası doğru yer. XVII Store sadece üst kalite, çok az giyilmiş tasarım ürünleri satma politikası olan bir butik. Dolayısıyla burada eskimiş ve sadece eskidiği için “vintage” diye yutturulmaya çalışan parçalardan eser yok. Aslında XVII Store, daha çok 60lar 70ler 80ler ve 90ların modasını yansıtan bir kıyafet müzesine girmiş hissi uyandırıyor. Fiyatlar da zaten bu hissinizi doğruluyor :D Ama sadece eğlenmek için bile buraya gitmenizi tavsiye ederim.