24 Haziran 2015 Çarşamba

Dünya Kadınlar Günü

03:03

8 Mart Dünya Kadınlar Günü… Mesele Kadınlar Günü de değil aslında; asıl mesele kadın olmakta! Kadın kelimesinin bile kullanılmadığı, kibarlaştırma adı altında ısrarla kadın cinsiyetinin arka plana atıldığı bir dünyada, kadınlığınızı ne derece yaşayabilirsiniz? Kadına “kadın” demeye çekindiğimiz ve bayan diye hitap etmeyi bırakmadığımız müddetçe Kadınlar Günü’nü anlamak zor olsa da, ısrarla anlatmaya devam ediyoruz.
Women's Day
Women’s Day
Dünya Kadınlar Günü ya da diğer bir deyişle Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. Her yıl 8 Mart’ta kutlanan Kadınlar Günü, New York’da başlayan bir grev ile kök salıyor. 8 Mart 1857 tarihinde New York’da 40.000 dokuma işçisi, daha iyi şartlar altında çalışma isteği ile bir tekstil fabrikasında greve başlarlar. Ancak polis devreye girer, işçilere saldırırlar ve işçiler fabrikaya kilitlenir. Ardından çıkan yangında, fabrikanın önüne kurulan barikatlardan dolayı çoğu kadın 129 işçi hayatını kaybeder.
Kadınlar Günü İçin
Kadınlar Günü İçin
26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag şehrinde, 2. Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferası’nda Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857’de gerçekleşen grev sırasında tekstil fabrikasında çıkan yangında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasıyla ilgili öneri sunar ve oy birliği ile kabul edilir.
26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag şehrinde, 2. Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferası’nda Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857’de gerçekleşen grev sırasında tekstil fabrikasında çıkan yangında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasıyla ilgili öneri sunar ve oybirliği ile kabul edilir.
Kadınlar Günü’nün kutlanması için ilk yıllarda belli bir gün saptanmaz ancak her yıl ilkbaharda kutlanır. 1921 yılında Moskova’da düzenlenen 3. Uluslararası Kadınlar Konferası (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) sırasında ilk kez, 8 Mart tarihi belirlenir. I. Ve II. Dünya Savaşı’nın yalandığı yıllarda bazı ülkelerde Dünya Kadınlar Günü’nün anılması yasaklanır. 1960’lı yılların sonunda ABD’nin bu günü anmaya başlamasıyla daha yoğun bir şekilde gündeme gelir ve 16 Aralık 1977’de, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını onaylar.
Türkiye’de 8 Mart
Türkiye’de 8 Mart ilk kez Emekçi Kadınlar Günü olarak 1921 yılında anılmaya başlanmıştır. 1975 yılından itibaren daha yaygın olarak kitleler halinde sokaklara taşmıştır. “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye de etkilenince, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapılmıştır. Türkiye’de Dünya Kadınlar Günü, 1980 darbesi sonrası 4 yıl kutlanmadı. 8 Mart, 1984 yılından itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından geniş bir katılımla kutlanıyor.
Kadınlar Günü için Hediye Önerileri
8 Mart Dünya Kadınlar Günü her ne kadar hediye alınacak ya da sürpriz yapılacak bir gün olarak görülmese de siz bir fark yaratın! Hediye alıp verme işini kalıba sokmamak lazım; içinizden geldiği an hediye verebilmelisiniz… Ama illa ki bir bahanem olsun diyorsanız; buyurun, size hem kadın kadar güzel hem de anlamlı bir bahane: Kadınlar Günü! Ve mizu bu konuda tabii ki yarı yolda bırakmıyor sizi. mizu’dan Kadınlar Günü için hediye önerileri hemen şurada:
Chloe Love
Chloe Love
Saç Düzleştirici
Saç Düzleştirici