25 Temmuz 2015 Cumartesi

AMSTERDAM’DA 48 SAAT!

03:14


Processed with VSCOcam with hb2 preset
Özgürlükler ülkesi Hollanda’nın başkenti Amsterdam’ı keşfetmek için kısıtlı zamanımız olmasına rağmen, az uyku dedik ve yollara koyulduk! Eğer yolunuz Amsterdam’a düşerse,  bakın yapacak ne kadar çok şeyiniz olacak :)
Bisikletin arabalardan daha fazla trafiğe yol açtığı kentte, kimi zaman zor anlar yaşasak da sağ salim tamamladığımız gezi notlarına müzelerden başlıyoruz…
Rijksmuseum Amsterdam
Rijksmuseum Kütüphane
Rijks Müzesi Hollanda’nın en önemli ve en büyük müzelerinden biri. Amsterdam’a gelindiğinde görülmesi gereken yerler arasında başı çekiyor. Şehrin en görkemli müzesi olan Rijks, başta “Işığın ve Gölgenin Ressamı” Rembrandt olmak üzere 17. yy. ressamlarının eserlerinden oluşuyor. 1885 yılında Hollandalı Mimar Pierre Cuypers tarafından Gotik ve Rönesans üsluplarından esinlenilerek tasarlanan bu bina, yaklaşık 10 yıl süren restorasyonun ardından 2013 yılında resmi olarak açılmış.
Müzede resim, heykel, el sanatları, Asya sanatı, çizimler ve daha bir çok sanat koleksiyonuna rastlayabilirsiniz. Rembrandt’ın; ‘The Night Watch (Gece Bekçisi) ve Johannes Vermeer’in ‘The Milkmaid’ ile ‘Girl with a Pearl Earring’ Rijks’deki en nadide eserlerinden birkaçı. Ayrıca müze, Hollanda’nın büyük sanat tarihi kütüphanesine de ev sahipliği yapıyor.
Adres:
Museumstraat 1
https://www.rijksmuseum.nl/
Kısa bir film;

 
Van Gogh Museum Amsterdam
van-gogh-museum-2
Amsterdam’ın görülmezse olmaz bir diğer müzesi ise Van Gogh Müzesi. Gerrit Rietveld tarafından inşa edilip, 1973 yılında açılan bu müze, Vincent Van Gogh’un resim ve çizimlerinin en büyük koleksiyonunu barındırmakta. Müze’nin koleksiyonunda Van Gogh’a ait 200 resim, 500 çizim ve 700 den fazla mektup bulunuyor. Ayrıca Van Gogh’a ait olan Japonca baskılar da mevcut. Van Gogh Müzesi’nin önünde her gün upuzun turist kuyrukları oluşuyor. Eserleri de ağırlıklı Uzakdoğululardan oluşan deli bir insan kalabalığıyla geziyorsunuz, sanırsın müze değil, Lucca Bar…
Adres:
Paulus Potterstraat 7
http://www.vangoghmuseum.nl/
 
Anne Frank Evi
Anne Frank
Anne Frank ve ailesinin 2. Dünya Savaşı’nda Nazilerden korunmak için Amsterdam’da 2 yıl süresince saklandığı ve sonradan müzeye çevrilen ev. Yaşadığı tüm süreci, günlük halinde tutan Anne Frank’ın hayatı daha sonra film haline getirilmiş.
Adres:
Prinsengracht 263-267
http://www.annefrank.org/nl/
 
Madame Tussauds
Meşhur müze zincirinin Amsderdam’daki şubesi.
Adres:
Dam 20
https://www.madametussauds.com/Amsterdam/
 

Processed with VSCOcam with g3 preset

Amsterdam’ın meşhur bölge ve sokaklarına gelecek olursak:

Kalverstraat
En kalabalık ve en ünlü alışveriş sokağı.
PC Hooftstraat
Ünlü markaların olduğu sokak.
Damrak
Cafelerin, restaurantlarin ve hediyelik dükkanların yoğun olduğu meşhur Dam Meydanı.
Negen straatjes (9 sokaklar)
Prinsengracht ile Singel arasında yer alan bi diğer alışveriş bölgesi ise 9 sokaklardır. Bir çok küçük mağaza, farklı tasarım dükkanları, butik, galeri ve antikacıların bulunduğu bu alışveriş sokağında farkli bir alışveriş deneyimi yaşayabilirsiniz.
Red Light District
Red Light District
Amsterdam’ın en büyük ve en meşhur bölgesi olan Red Light District, güzel kanalları ve yan sokaklarının yanı sıra, adım başı rastlayacağınız coffee shoplarıyla da meşhur. Ama bu bölgeye asıl ün getirense, özel olarak tasarlanmış mekanlarda camların arkasında, içeriye müşteri çekmeye çalışan kadınların yaptığı şovlar. Her şeyin yasal olduğu bu bölge kamera sistemi ile sürekli izlenip polis koruması altında tutuluyor. Bu arada sakın fotoğraf çekmeye veya kamera kaydı yapmaya kalkmayın. Şayet yakalanırsanız kameranızı kırsalar dahi hak iddia etmeniz mümkün değil. Bizden uyarması:)
Processed with VSCOcam with g3 preset

Kanallar üstüne kurulu Amsterdam’da fotoğraflarını çekebileceğiniz en güzel kanallarsa:

Singel, Herengracht, Keizersgracht, Prinsengracht, Oudezijds Voorburgwal

Gece kulüpleri:

Paradiso, Escape, Jimmy Woo,

Coffeeshoplar:

Bulldog Coffeeshop
Bulldog
Amsterdam’ın en meşhur coffee shop zinciri olan Bulldog, ilk dükkanını 1975 yılında açmış. Hard Rock Cafe’ye dönüşme yolunda ilerleyen, Red Light’taki bu tarihi ve dış görüntüsü ile ilgiyi çeken bu mekanın önünde en azından bir fotoğraf çekmeniz şart :)
Dampkring Coffeeshop
Dampkring
Samimi ortamıyla, Ocean’s 12 filminde yer aldıktan sonra ününü katlayan mekanlar arasında yer almakta.

Yeme + İçme

Omelegg
Omelegg
Yumurta ile harika alternatifler yaratan bu mekan, kesinlikle yumurta sevenler için bir must go. İki kardeşin birlikte açtığı bu lezzet durağı, çok kısa zamanda Amsterdamlıların vazgeçilmez mekanları arasında yerini almış.
Adres:
Ferdinand Bolstraat 143
http://www.omelegg.com/
 
Bazaar Amsterdam
Farklı mutfaklar deneyimlemek isterseniz, rotanızı Bazaar Amsterdam’a çevirebilirsiniz.
Adres:
Albert Cuypstraat 182
http://bazaramsterdam.nl/
 
Pancakes! Amsterdam
Hollandalıların özellikle öğlen ve akşam tükettikleri bu krepler, Amsterdam’da en iyi şekilde sunuluyor. Çeşitli porsiyon ve onlarca çeşidiyle kesinlikle tadılmalı. Bu mekanı ayrı yapan özelliği ise, kullandıkları malzemelerin organik olması. Glutensiz krep bile sipariş edebilirsiniz :)
Adres:
Berenstraat 38
http://www.pancakesamsterdam.com/
 
Sumo
Siz de sushiye karşı koyamayanlardansanız, Hollanda’ya geldiğinizde mutlaka bir Sumo Sushi & Grill restaurantına gitmelisiniz. Belirli bir fiyat ödeyip sınırsız sushi tüketebilirsiniz.
Adres:
Vijzelstraat 26
http://restaurantsumo.com/
 
Ice Bakery by Nutella
Ice Bakery by Nutella
Çikolata sevenler için tam bir must go. Burada her şey (waffle, krep, milkshake, vs) Nutella ile servis ediliyor, hatta içeri giren birdaha çıkamıyor ;)
Vleminckx’te kızarmış patates
Hollanda’nın meşhur, külahta kızarmış patatesini yemeden dönmemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Çeşitli soslarla yiyebilirsiniz, ama en lezzetli olanı mayonez, köri sos ve tatlı soğan üçlü karışımı. Biraz kiloluysanız büyük boy külah vermiyorlar…
Adres:
Voetboogstraat 31
Processed with VSCOcam with g3 preset
Son olarak, eğer bahar aylarında gidecek olursanız, Amsterdam’a arabayla yarım saat mesafede ve oldukça geniş araziye sahip, binlerce lale çeşidinin bulunduğu, Lisse Keukenhof Tulip Garden’ı da (Lale Bahçesi) ziyaret edebilirsiniz. Tabii koşturmadan, bütün bunları rahatça yapmak istiyorsanız, 4-5 günlük seyahat ideal olacaktır :)