25 Temmuz 2015 Cumartesi

KÜÇÜK FARKLILIKLARIN KİBRİ // GRAYSON PERRY

03:12


GP361_The-Annunciation-of-the-Virgin-Deal_2012-FULL
2003 yılında Birleşik Kırallık’ta çağdaş sanat alanındaki en prestijli ödül olan Turner Ödülü’nü kazanan Grayson Perry günümüz çağdaş sanatın en ikonik sanatçılarından biri. Perry’nin gerçekleştirdiği en büyük eser grubu olan Küçük Farklılıkların Kibri’nin yanı sıra, seramik, halı ve baskı işlerini kapsayan sergisi 26 Temmuz’a kadar Pera Müzesi’nde ziyaretinizi bekliyor.
Sanatçının işleri, modern dertler, din,seks, siyaset, sınıf ve kimlik meseleleri karşısında çarpıcı bir büyülenmeyi yansıtıyor. Biraz daha ayrıntılı olursak, Perry’nin otobiyografik görüntüleri, trans alt kimliği ‘Claire’ ve ailesinin yanı sıra politik olaylar ve kültürel stereotiplerin sorgulanması, işlediği konular arasında yer alıyor.
Perry’nin içerik ve renk olarak zengin işleri çocukluğuna ve yaşamına göndermelerde bulunurken, aynı zamanda sosyal konular üzerinden çağdaş İngiliz toplumunun genel bir haritasını çıkarıyor.
20150522_132557
Walthamstow Halısı , 2009
Walthamstow, sanatçının atölyesinin birkaç yıldır yer aldığı Londra’nın kuzeydoğusundaki bir yerleşim ve varoşlarda tipik bir emekçi bölgesidir. Perry, çalışırken, çevresindeki insanların giderek artan biçimde, alışveriş gibi ticari faaliyetlerle ilgilendiğini gözlemler ve bu eserde ortaçağ ressamı Giotto’nun, özellikle Padova’daki Scrovegni Şapeli’nde betimlediği yaşam döngüsünden esinlenerek, hayatı içinde git gide daha fazla markalı mallar satın almaya maruz kalan ve bunun için baskı altında bulunan bir kişinin yaşam döngüsünü temsil eder. Perry bu esere vurguladığı şirketlerin logolarını dahil etmemiş, sadece adlarını yazmıştır ki hayat yolculuğuna zarif biçimde dokunmuş olsunlar.

İngiliz sanatçı, çömlek işlerinin sadece dekoratif ve kullanışlı olduğu, bir fikri ifade edemediği düşüncesine meydan okuyor. Kendine ün kazandırdığı seramik işleri klasik şekildeki vazoların çeşitli yazı, desen ve figürlerle kaplanmasından oluşuyor. Bu figürlerin karanlık anlamları, renkli ve dekoratif görüntülerinin altında gizleniyor.
20150522_132300
Zevk ve Demokrasi, 2004
Bu eser, sanatçının 2003 yılında Turner Ödülü’ne aday gösterilmesi ve kazanamsı sonucundaki deneyimlerinden yola çıkarak gerçekleştirilmiştir. Ödül, Birleşik Krallık’ta geniş çapta yankı bulmuş ve halk arasında yaygın olarak konuşulmuştur. Perry bu çömlekte halktan gelen yorumları ele alır. Perry, çömleğin arka planına geleneksel bir manzara resmi yerleştirir ve arkadaşları, ünlüler ve eleştirmenlerden esinlenen figürlerin konuşma balonlarında ödülü kazanmasıyla ilgili, kimisi basında da çıkan çeşitli ifadelere yer verir. Bu yorumlar onur kırıcılıktan sevecen komikliğe kadar uzanır.

Grayson Perry’den Kiralık Ev

Pera Müzesindeki sergisiyle gündemimize düşen sanatçı, imza attığı bu projeyle de bizi kendine hayran bıraktı. Yaratıcı Mimarilık şirketi FAT ve emlak şirketi Living Architecture ile gerçekleştirdiği projede Perry,’nin yarattığı bu ev, tatil zamanlarında kiralanabilir! Mimari ve dekorasyonda çığır açan bu yenilikçi ve eşsiz evin zengin ayrıntılarıyla büyülendik!