25 Temmuz 2015 Cumartesi

DÜNYANIN EN YEŞİL ŞEHİRLERİ

03:18


dunyanin-en-guzel-sehirleri

“Son buffalo da öldüğünde onları yeniden geriye satın alabilir misiniz? Bütün buffalolar öldürüldükten, ormanların en gizli köşeleri binlerce insanın makineleriyle kirletildikten sonra… Bir bakacaksınız ki… Gökteki kartallar yok olmuş… Hızlı koşan taya elveda demişsiniz.”


Bir Kızılderili reisinin, dönemin ABD Başkanı Franklin Pierce’a yazdığı mektuptan alıntıdır.

Eşsiz bir gezegende yaşadığımızı hepimiz biliyoruz. Ama bize son derece sıradan gelen işleri yaparken bile yaşadığımız yere verdiğimiz zararı göz ardı etmeyi, düşünmemeyi tercih ediyoruz. Biz de insan ve doğa arasındaki dengeyi korumaya gayret eden yeşil şehirler listesi hazırladık. Bu şehirler “yeşil” olmalarının yanı sıra, dünyanın en yaşanılır şehirleri olarak da listelere giriyor.
Kıskanmamak elde değil. Darısı Türkiye’deki şehirlerin başına…
Zermatt, İsviçre
1_zermatt_night_2012 (Medium)

Matterhorn Dağları’nın eteklerine kurulmuş olan bu doğa harikası şehirde, yolları sadece yayalar ve bisikletliler kullanıyor. Elektrikli arabalar ise sadece acil durumlarda kullanılıyor. Zermatt sakinleri, İsviçre turizminin gerektirdiği modern altyapı yatırımlarına karşı mücadele ediyor. Allah başka dert vermesinJ

Oslo, Norveç
Oslo

Oslo, doğa dostu yaşam koşullarına bir çok Avrupa kentinden çok daha önce adapte olmuş. Kent, Norveç’in en kalabalık şehri olmasına rağmen, en yeşil olanı. Geri dönüştürülmüş su ve biyoyakıt kullanımı yüzde doksan seviyelerinde. Dünyanın yaşam kalitesi en yüksek şehirlerinden biri kabul ediliyor.

Kopenhag, Danimarka
WEE_2014-05-03_LIF_036_31493321_I4

“Avrupa’nın En Yeşil Şehri” unvanını taşıyan Kopenhag, sürdürülebilir ve temiz şehir hayatı için hem devletin, hem de vatandaşların çokça çaba sarf ettiği bir şehir. Birçok yeşil şehirde olduğu gibi Kopenhag’da da bisiklet kullanma oranı çok yükse; şehir sakinlerinin üçte biri ulaşımını bisikletle sağlıyor.

Cape Town, Güney Afrika
cape town

Capte Town, belediyenin tüketimi azaltmaya yönelik çalışmaları sayesinde, dünyanın en yeşil şehirleri listesinde en üst sıralarda yer alıyor. Nüfusun hızlı artışına rağmen, şehirdeki enerji kullanımını düşürmek üzere politikalar geliştiriliyor.

Vancouver, Kanada
Vancouver

Vancouver’ın 2020’de Dünya’nın En Yeşil Şehri olmayı hedefleyerek geliştirdiği stratejiler arasında atık idaresi, karbon yönetimi ve ekosistem konuları bulunuyor. Dünyada tamamen yeşil yaşamın mümkün olduğunu kanıtlamak adına en azimle çalışan şehir kesinlikle Vancouver!