21 Temmuz 2015 Salı

Yeni Moda: Golf Cenneti Turkiye (?)

03:20


Canada, America, Hollanda, Isvicre, Iskocya gibi yemyesil ulkeler tarihlerinin basindan beri "yesil" olarak biliniyorlar. Hicbir tanesi golf sahasi ugruna bir tane bile agac'a kiymamis. Saha'nin ortasindan kestilerse, kenarina diktiler. Bicmediler. Hem de bu ulkelerdeki agac sayisi bizdeki kum sayisini bile gectigi halde. Onlar bizim gibi kurakligi cekmedikleri halde, bir agacin dahi kiymetini bizden daha iyi anliyorlar.

Iyi de golf sahalari turist ve para getirecek... oyle mi?
Para ugruna memleketi de kizlarimizi da sattik, guven mevhumu birakmadik, aile anlayisimizi gocerttik.. Bunlar artik yetmedi simdi dunya'ya zarar vermeye mi uzanmamiz gerekiyor? Bugune kadar butun ulkenin amaci hep ”para” icin olmus. Soyle bir kafanizi kaldirip bakin derim, kime yaramis? Cevabi ortada iste, secimler geliyor, sandik basinda oy verirken iciniz rahat olacak mi?

Turist cekmeye gelince... Bugune kadar turist adina neler yapmadik ki? Turist tatil koyune geliyor dendi yuzlercesi kapladi sahillerimizi, turist cektik, denizi gormek isteyen vatandasimiza kazik attik. Hersey dahil koyleri seviyorlar dendi, hersey dahil kus sutuyle donanmis masalari kurduk, koylulerimiz kaynatacaklari corbaya domates, sogan ararken her gece binlerce dolarlik yemegi copluge attik. Ustu acik guneslenmek istiyorlar dendi, plajlarimizi serbest biraktik, ic savasa sebep olduk Natasa, Elena gelsin diye. Hosgeldiler. Sonra ne oldu? Cok sicak oldu. Klimali oda Michael’in, cati kati bozuk klimali oda Ali’nin. Ne oldu? Benzine zam geldi. Elena gecen sene de gelmisti ona indirim yaptik, Hayriye acilisimizdan beri her sene geliyor memleketteki enflasyondan haberdar. Ne oldu? Kuraklik yasandi. Ozel kuyular acildi Natasa’ya Oleg’e havuzlarini, jakuzilerini doldurmak icin. Ne oldu? Havalar cok sicak yenge turist gelmedi bu sene.
Cok sicak’ta golf oynanir mi? Gunesin alninda yurur musun saatlerce? Agaclari kesince ne oluyor? Ilkokul’dan belki hatirlarsin, agaclar golge yapar, havayi serinletir, sicakligi hissetmemizi azaltir. Elin adaminin kuresel isinmaya sebep oluyor diye bas bas bagirdigi bu karbon’u ceker agac.

Herkes gidiyor Mersin'e bizim yolumuz tersine... Elin adami agac dikmek icin para toplarken, biz 30 yil once baslattigimiz ormanlarimizi ornek gosterecegimize teker teker sokuyoruz.. yol dinlemeden, kanun dinlemeden... Atiyoruz hepsini. Gozyasi dinlemiyoruz. Dur dinlemiyoruz. Cevrecilik ruhu'nu elimizin tersiyle itiyoruz.
30 yil once atmisiz bunlarin simdi attiklari adimi. Nasilsa biz ilerde olmaya aliskin degiliz misali, al onca emegi, onca yili, onca guzelim yesilligi kendi elinle sok, agac diken adamlar gelip iki topa vursunlar diye. Temel fikrasini da gectik, Bush’u da.