21 Temmuz 2015 Salı

YAĞMURA KARŞI ŞIK BİR DURUŞ

03:47


IMG_1157
Sert geçen bir kışın ardından, hepimiz dört gözle baharı, içimizi ısıtacak güneşli havaları bekliyoruz. Ama daha önümüzde Nisan ayı ve meşhur yağmurları var. Yağmurlu bahar deyince de akla ilk gelen tabi ki “trençkot”

3dd607723089259b0876de87ba25e0b1
“ Breakfast at Tiffanys” başta olmak üzere birçok filmin ikonik sahnelerinde rol alan, ünlülerin sokak stillerine ilham veren Trençkotun  hikayesi  eskiye dayanıyor.

ASKERLERDEN İKONLARA

1. Dünya Savaşı sırasında askerlerin rahat hareket edebilmesi için, ağır ve rahatsız kabanlara, paltolara alternatif olarak tasarlanan trençkotlar, yıllara meydan okuyup şıklığın sembölü oldu. Thomas Burberry‘nin İngiliz ordusu için tasarladığı gabardin kumaştan giysi, askerler tarafından kısa zamanda benimsendi.
IMG_1153

2. Dünya Savaşı sırasında bu kez sadece İngiliz değil, diğer Avrupa ülkelerinin askerleri de trençkot giymeye başladı. Askerlerin savaş sonrası sivil hayata döndüklerinde giymeye devam ettikleri trençkotlar, kısa sürede kadınlar arasında da kabul görünce olanlar oldu. Zamanla Hollywood’da da kendine yer bulan trençkot, sinema dünyasının gelmiş geçmiş en karizmatik erkekleri ve kadınları rol keserken üzerlerindeydi. Casablanca‘daHumphrey Bogart‘ın hiç çıkarmadığı trençkotu klasikler arasında yerini alırken, Matrix filmindeki siyah, uzun, deri trençkotlar da hafızalara kazındı.
IMG_1152

AUDREY HEPBURN FARKI


tumblr_lflyx8X4Sn1qbilh4o1_500

Audrey Hepburn‘ün başrolünde yer aldığı “Breakfast at Tiffany’s” filmiyle trençkot bir arzu nesnesine dönüştü. Modanın çağlar içinde biçimlenişine en zarif ve belirgin katkıyı yapan isimlerden olan Hepburn’ün bu filmde giydiği bej rengi trençkotu hepimiz hatırlarız. İlk ortaya çıktığı 1901 yılından itibaren Humphrey Bogart, Greta Garbo ve Audrey Hepburn gibi dev yıldızlar tarafından beyaz perdede ölümsüzleştirilen trençkotlar, günümüzde deSarah Jessica Parker, Catherine Deneuve, Kate Moss, Angelina Jolie, Blake Lively, Claudia Schiffer veGwyneth Paltrow gibi yıldızların stilinin parçası. Trençkotlar yalnızca oyuncularla özdeşleşmiyor. Kraliyet ailelerinden celebrity’lere ve devlet adamlarına kadar birçok farklı kesimden stil sahibi kullanıcısı bulunuyor. İkonların vazgeçilmezi olan trençkot günümüzde her zamankinden daha popüler.


IMG_1154
027bf90af240411b3cb400de219fd381
IMG_1167