25 Temmuz 2015 Cumartesi

JARDİN MAJORELLE // BAŞKA BİR BAHÇE

03:19


Jardin_Majorelle_2
Marakeş’te bulunan Jardin Majorelle, 80 dönümlük dev bambular, dünyanın dört yanından toplanan bitkiler ve binbir türlü kaktüsten oluşan bir bahçe. Fas’ın Fransız sömürgesi olduğu, 1920’li yıllarda Fransız sanatçı Jacques Majorelle tarafından tasarlanmış. Marakeş’in daracık sokaklarından geçilip bambaşka bir dünyaya adım atılıyor.
Jardin_Majorelle_4

Jacques Majorelle, Art Nouveau marangozları Nancy ve Louis Majorelle’nin oğlu olarak dünyaya geliyor. Oryantalist sulu boyaları bugün unutulmuş ama ne gam… Yarattığı bahçeler onun başyapıtları… Bahçede ve içindeki binalarda bolca kullandığı koyu kobalt mavisinin tonu ise günümüzde Majorelle Mavisi olarak adlandırılıyor.
1947 yılında halka açılan bahçe, 1980 yılında Yves Saint-Laurent ve Pierre Bergé’e tarafından satın alınıyor. Bu gelişmeden sonra bahçenin makus talihi değişiyor. Bakımsız ve üzerine otel yapılma tehdidi altındaki bahçe, yeni bir çehreye kavuşmaya başlıyor. Bahçe üzerindeki tehditlerin bertaraf edilmesi amacıyla bahçe yönetimi, 2011 yılında kar amacı gütmeyen bir vakfa dönüştürülüyor.

Jardin_Majorelle
Jardin Majorelle’in içinde yer alan “Gallery Love”da, Yves Saint-Laurent’in kolaj tekniğiyle tasarladığı ve yeni yıl dileği olarak dostlarına gönderdiği “aşk” posterleri sergileniyor.
ysl-2007
YSL_01
Yves Saint Laurent’in külleri, 2008’deki ölümünün ardından Jardin Majorelle’in içinde yer alan Villa Oasis’in gül bahçesine saçılmış. Bahçenin arka tarafında, Pierre Bergé’in, hayat arkadaşının anısını yaşattığı bir Roman sütunu bulunuyor.
Jardin_Majorelle_5
Berberi Müzesi
Jardin Majorelle, aynı zamanda Marakeş’in Berberi Müzesi’ne de ev sahipliği yapıyor. Müzede, Saint-Laurent’in kişisel koleksiyonundan Kuzey Afrika kumaşları, Majorelle’e ait olan seramik, takı ve resim gibi parçalar bulunuyor.
Marakeş ziyaretinizde, efsanevi modacı Yves Saint Laurent’in hayatının çok özel bir dönemine tanıklık etmek, Marakeş’in ziyaretçileri her daim şaşırtan atmosferine yeşil bir ara vermek ve Cafe Bousafsaf’da Fas çayları içmek için Majorelle Bahçesi’ne mutlaka vakit ayırın.
Jardin_Majorelle_3