25 Temmuz 2015 Cumartesi

İSTANBUL’UN EN HİP YERİ: KARAKÖY

03:17


maezae_photo
Karaköy bir zamanlar İstanbul’un Wall Street’i idi, şehrin ticari kalbi ve bankacıların kalesiydi ta ki bir anda salaş elektronik ve bilgisayar mağazalarıyla dolu içinden çıkılmaz bir labirente dönüşünceye kadar.
Taksim Meydanı’na ve tarihi Sultanahmet’e yürüme mesafesinde olan ve Asya kıtasından vapurla direkt ulaşılabilen Karaköy oldukça merkezi bir bölge. Bir de son zamanlarda Galataport gemi terminalinin açılacağı haberiyle bölge ciddi bir değişime girmiş bulunmakta.
istanbul-modern

İlk olarak, Istanbul Modern, artSümer ve Galeri Manâ başta olmak üzere, bir çok sanat galerisi bu bölgede açıldı. Daha sonrasında sanatseverlerin zevklerine hitap eden ‘hip’ kafe Bej, Karaköy’ün havasını değiştiren ilk yerlerden biri oldu. Bölgenin uğrak öğle yemeği mekanı olan turkuaz çinili restoranı Karaköy Lokantası, panoramik boğaz manzaralı Ferahfeza ve endüstriyel-şık mekan tasarımıyla dikkat çeken Coloniekalıcı olarak yerleştikleri Karaköy’ün şehrin mutfak merkezi olmasını sağladı.
Alışılmadık iç mimari tasarımların cennetleri olan Mae ZaeNo Vacancy ve bir Ortodoks kilisesinin çan kulesinin altında yer alan Atölye 11 ise Karaköy’ün eklektik karışımı tamamlamış oldu.

tk

Yeni açılan onlarca mekanı keşfetmek için bir günden daha fazlasına ihtiyacınız olacak. Bu yüzden, bir ya da iki gecenizi Karaköy’ün havalı butik otellerinde geçirmeye karar verebilirsiniz. Bu otellerden biri eski bir banka binasının içine kurulmuş Vault Karaköy, ya da Morgans Grubu’nun  neoklasik bir binada Kasım ayında açılan 71 odalı oteli 10 Karaköy’de konaklayabilirsiniz. Istanbul’dan Brooklyn’e mi ışınlandığınızı sorguladığınız anda Kılıç Ali Paşa Hamamı’na yapacağınız canlandırıcı ziyaret size nerede olduğunuzu tekrar hatırlatacak. 16. yüzyıldan kalan bu hamam, 2012’de yeniden hayat buldu. Kahverengi tonlarında döşenmiş kubbesi ve gösterişli mermerleri şaşaalı Osmanlı’yı anımsatıyor. Heyecan verici ve popüler olmasına karşın, Karaköy hala kendi halinde bir mahalle gibi duruyor ama uzun bir süre böyle kalmayacaktır.
Sarah Khan’ın Wall Street Journal Men’de yayınlanan yazısından alınmıştır.