25 Temmuz 2015 Cumartesi

KARAKÖY’ÜN EN İYİLERİ

03:14


IMG_5759
Yazkurtulyapkurtul olarak bu hafta, Istanbul tarihinin ve dokusunun en önemli yerlerinden “Karaköy” ü mercek altına aldık :) Popülerliği gün geçtikçe daha da artan semt,  binlerce kişi ağırlıyor. Yöresel tatlardan dünya mutfağına kadar damak tadınıza uygun olanı seçebileceğiniz Karaköy’de bakalım hangi mekanlar ilk beşimizde :)

1- Muhit

IMG_5753
Ilk olarak semtin en eski cafelerinden “Muhit” te alıyoruz soluğu. Mekanın ortaklarından Umut Kurt karşılıyor bizi. Hal böyle olunca kısa bir röportaj gerçekleştiriyoruz lezzetli ikramlar eşliğinde :) Röportaja başlamadan küçük bir öneri: Avokadolu tost ve milkshakelerinden mutlaka deneyin deriz
Mekanı açarken motivasyonunuz neydi? Nasıl bir amaca hizmet etmeyi planladınız ?
En büyük motivasyonumuz, enerjisi yüksek ama eşzamanlı olarak samimi ve sosyal bir mekan yaratmak ve misafirlere yiyecek-içecek anlamında farklı ve iyi seçenekler sunmak. Bunu yaparken de bulunduğumuz muhitin izlerini de kaybetmemeyi ve bu anlamda uzaklaşmamayı da hedefledik. Aslında tüm bunlar biraraya gelince de ‘’Muhit’’ ismi kendiliğinden ortaya çıktı zaten
** Muhit’in bulunduğu konumu neye göre seçtiniz?
Hedef kitlemize ve yapmak istediklerimize en uygun olacak lokasyonun Karaköy olduğunu düşündük. Karaköy bildiğiniz üzere İstanbul’un en eski ticaret ve yeme-içme merkezlerinden biri. Bu kimliğine güçlü bir şekilde tekrar ulaşacağını biliyorduk. Ve yine bizce Karaköy fiziksel özellikleri itibari ile de derinliği ve hikayesi olan bir semt.
** Müşteri profiliniz ?
Bloggerlar, yazar-çizerler, öğrenciler, Karaköy’e yanaşan gemilerden turistler, haftaiçi ise çevre kurumsal firmaların yöneticilerine de rastlamak mümkün.
** Muhit kaç metrekare? Kaç katlı? Mekanda kaç kişiye hizmet verebiliyorsunuz ?
3 katlı ve toplam 110 m2, mekanda dış alan dahil 60-70 kişiye kadar çıkabiliyoruz.
** Muhit’in oluşumunda hangi mimar ya da iç mimarlarla çalıştınız?
Kendimiz yaptık.
** Dekorasyondan behsedelim?  Muhit’te nasıl bir ortamı hedeflediniz? Dekorasyonunuzu nasıl tanımlarsınız?
Mekanın daha öncelerde, demir atölyesi olarak da işletildiğini öğrendik. Yapacağımız dekorun hem Karaköy’ün dokusundan hemde mekanın daha önceki kimliğinden çok uzaklaşmamasına özen gösterdik.
Örneğin 2 katın tadilatı esnasında, duvarlarda yaklaşık 40 sene geriden gelen boya ve renklere rastladık. Ve bu duvarın doğal halini bozmamak adına sadece koruyucu vernik kullanarak ilerledik.
Hemen hemen yaptığımız tüm dekorasyonda, mağaza ürünü kullanmamaya çalıştık. Hatta tasarımı ve yapımı tamamen bize ait olan birçok objeye de rastlayabilirsiniz. (masa, sandalye vs.) Dekorasyonda belli kurallara bağlı kalmadık. Tek önemsediğimiz şey gösterişten uzak ama etkileyici olabilmekti.
Muhit’’in dekorasyonunun tarzını biz bir isme bağlamasak da, gelen misafirler eklektik olduğunda hemfikirler.
** Dekorasyonda kullandığınız objeler hayli dikkat çekici biraz bahsedelim mi?
Kendi tasarımımız olan buhar borusundan veya tahta masalar ya da aydınlatmalar mevcut. Eski demir atölyesini çağrıştıran bir masanın hemen yanında klasik bir berjere de rastlamak mümkün. Kullandığımız malzemelerin rahat olması bizim önceliğimiz oldu.
Halen düzenli olarak bazı semtlerde kurulan bitpazarlarını ziyaret ederek, yeni ve farklı objelerle enerjimizi yüksek tutmaya gayret ediyoruz.
** Mekan her gün açık mı? Hangi saatler arasında?
Mekan hergün, sabah 08:30’dan saat 24:00e kadar açık
IMG_5769
** Menünüzden bahsedecek olursak?
Günün her saati yiyecek ve içecek birşeyler bulabileceğiniz bir menüyu hedefliyoruz herzaman. Kahvaltı menüsünde, özellikle farklı tostlar dikkatinizi çekecek. Bunların başında bizim yaptığımız Muhit Tost gelmektedir.(Izgara hellim peyniri, pesto sos, dilim zeytin ve domates) Ayrıca 4 peynirli tost, ve taze avokado dan yaptığımız avokado tost da hafif ama lezzetli bir seçenektir.Kendi yaptığımız mantı gerek lezzeti gerek sunumu ile öğlenleri en çok rağbet gören yemeklerimizdendir. Sahanda köfte de çok tercih edilen ana yemeklerimizdendir.Salatalarımız arasında en beğenileni ise keçi peynirli soğuk mercimek salata. İçecek olarak da kendi yaptığımız homemade limonataları tavsiye ederiz. Özellikle frenküzümlü ve taze zencefilli limonatayı.
Şu sıralar menü değiştiriyoruz ve yeni menüde özellikle içeceklerde çok farklı lezzetler geliyor. Örneğin tahinli-frenküzümlü milkshake veya salep-tarçınlı milkshake gibi. Yaza iyi hazırlandık yani :) Yiyecek kısmında da marjinal eklemeler var menüye, kokoreç bunlardan sadece biri :)

2- Naif

IMG_5760
Köy sofrasından, şehir sofrasına, Anadolu’dan yitip gitmiş azınlık yemeklerine uzanan ‘tanıdık’ lezzetlere yer vermeye özen gösteren Naif, Eylül ayında açılmış. Menülerinin de mevsime göre yenilendiğini belirtelim. Yemeklerin tamamında yerli malzemeler kullanmaları ve ürünlerinin birçoğunun kaynağına yakın yerlerden gelmesi, organik beslenmeden yana olanların uğrak noktası olmasına en büyük neden. Sahiplerinin lokanta/cafe diyerek kategorilendirdiği mekan, aynı zamanda Türkiye’nin dört bir yanından küçük üreticilerle çalışarak onlara destek de veriyor.
Haftanın her günü kahvaltıdan akşam yemeğine kadar açık olan Naif’te, tüm gün yemek ve atıştırma servisi mevcut. Kahvaltı hafta içi saat 11:30’a kadar, hafta sonu ise gün boyunca servis edilerek geç uyananları da düşünmüşler :)

3-Press Karaköy

IMG_5756

Naif’ten çıkıp ara sokaklarda gezinirken keşfettiğimiz Press, Karaköy’ün yenisi. Masaları plakalarla isimlendirmişler. Devrimci tatlılarıyla Gurme Kahveci Press “Çare Kahve” mottosuyla kahve düşkünlerinin mabedi olmuş bile :) Oldukça bol ve lezzetli kahve seçeneklerinin yanısıra tatlılarını, ama özellikle de Kırmızı Kadife’yi mutlaka deneyin :)

IMG_5758
 Pazartesi – Perşembe: 10:30-22:00
Cuma – Cumartesi: 10:30 – 23:30
Pazar: 10:30-22:00 Press’in çalışma saatleri.

4- WOM

IMG_5754
Gezimiz tüm hızıyla devam ediyor ve ilk etapta dekorasyonuyla dikkatimizi çeken WOM da alıyoruz bu sefer soluğu. Sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeği seçenekleriyle geç saat sohbetlerine kadar tüm beklentilere yanıt verebilen bir mekan WOM Karaköy. Burada da tercihimizi bir kez daha kahveden yana yapıyor veee günün yorgunluğunu birbirinden lezzetli kokteyller eşliğinde sonlandırmak ve gurme menüsüyle, lezzetli yemeklerden tatmak üzere, Karaköy’ün en iyisi Colonie’de yapıyoruz finali :)
IMG_5755

5- Colonie

IMG_5765
Günün her saati yaşayan bir yer olarak kurgulanan Neo-Bistro konseptli mekân; iyi yemek, iyi servis ve iyi müziği bir arada bulmak isteyen herkes için vazgeçilmez bir yer. Semtin ruhuna uygun olan Colonie’nin arkasında İstanbul’un en önemli fine dining restoranlarından Topaz varmış. Yeme-içme dünyasına dair tüm birikimler Karaköy’ün ruhuna uygun olarak başarıyla Colonie’ye aktarılmış. Colonie’de bir diğer öne çıkan nokta ise; dekorasyon ve tasarım.. Colonie’de metal, ahşap ve yeşil bitkiler bir arada hayat bulmuş. Servis detayları, menü tasarımı ve kapısında yer alan bisiklet parkı ile de farkını ortaya koyuyor.
IMG_5767
Hem iç mekânı hem dış mekânı bulunan Colonie’de yer bulmak için rezervasyonlarınızı erkenden yaptırmanızı tavsiye ederiz.
Fotoğraflar: Adem Barış